Kandallóvásárlás, kandallóépíttetés

A kandallóépítés nem kis beruházás, de épp úgy mint egy lakásfelújítás, ez is emeli az ingatlan értékét. Természetesen a befektetett összeg annak is megtérül, aki nem csak ezt a szempontot tartja szem előtt és elsősorban a havi fűtésköltségét szeretné minimalizálni, tehát hosszútávon gondolkodik. Ilyen megfontolásból hasznos tudni, hogy egy-egy feltüntetett ár, vagy árajánlat mit is takar, hogyan kell gondolkodnunk róla, mi az, amiből nem adhatunk alább.

Aki kandallót szeretne, annak alapvetően három fő költséggel kell számolnia: a kandallóbetéttel, a burkolat árával, és a munkadíjjal.

Kandallóbetét

gallery_w_logo_krizsanNem árt tudni, hogy a kandallóbetét adja a költség legnagyobb részét a kandallóvásárlásnál, ugyanis ez a kandalló lelke, ez határozza meg a fűtés életét, tehát nem érdemes, sőt nem szabad rajta spórolni.

Alapvetően két fajta kandallóbetét közül választhatunk. Ha az öntöttvas kandallóbetét tönkremegy, akkor sajnos az a kandallónk halálát is jelenti egyben, ugyanis, csak a teljes kandalló lerombolásával tudjuk kicserélni. A jó minőségű öntöttvas kandallóbetét akár generációkat kiszolgál, úgyhogy ha nagyon alacsony garanciát ajánlanak az általunk választott kandallóbetétre (max.1-2 évet), akkor kezdhetünk gyanakodni, hogy nálunk a fűtés nem lesz hosszú életű. (Általában 5-7 év garanciát adnak a jó minőségű kandallóbetétre.)

A lemezes kandallóbetét esetében a helyzet más – mivel samottéglával van körülvéve, a kandallóbetét nem tud átégni, kilyukadni. Ráadásul, ha mégis baja esne a kandallóbetétnek, akkor a javításhoz nem kell teljes rombolást véghezvinni.

Burkolat
A fentiekből következik, hogy bárhol nézünk kandallót győződjünk meg arról, hogy tartalmazza-e a kandallóbetét árát, nehogy a fizetésnél derüljön ki, hogy sajnos milliós összeget nem tudunk erre a célra szánni. Az előre gyártott burkolatok esetében általában a feltüntetett ár kizárólag a burkolatra vonatkozik, nem tartalmazza a kandallóbetét árát és a beüzemeltetésre vonatkozó költségeket.

01_very_newAz egyedi és előre gyártott burkolatnak egyaránt vannak előnyei és hátrányai. Az első különbség magából a névből adódik, hiszen megeshet, hogy pontosan ugyanaz a kandalló lesz a szomszédunkban, mint a mi házunkban, bár ez nem mindenki számára jelent zavaró problémát. Az azonban mérvadó, amikor egy kompromisszumos megoldásba kell belemennünk, mert a kandalló se a lakásunk adottságaihoz, se az ízlésünkhöz nem passzol pedig jelentős összeget ráköltöttünk. Előnyt jelent azonban a gyorsaság – egy ilyen kandalló minimális idő alatt beüzemeltethető -, továbbá az exkluzivitás, hiszen ezen a szinten akár márványt is álmodhatunk a rezidenciánkba. (Az előre gyártott burkolatok közül itt lehet válogatni).

Az egyedi Krizsán kandalló előnye, hogy olcsóbban, ugyanakkor személyre szabottan az ön otthona arányaihoz és adottságaihoz lesz megépítve a burkolat minden eleme. A lehetőségek tárháza végtelen, a moderntől kezdve a klasszikus stílusig bármi szerepelhet az álmok között. Az egyedi kandallók exkluzivitása nem az árban rejlik, hanem az egyediségben és a személyességben, stílusosságban. (ha egyedi Krizsán kandallót szeretne, keressen az alábbi elérhetőségeken.)

Munkadíj
A személyi költségek magát a kandallóépítést és beüzemeltetést jelentik. Ez az ár a burkolatválasztástól függ, a személyes kérésekhez mérten változik és tartalmazza a megtervezést, beépítést és a munkáért vállalt garanciát, aminek az élettartamát azzal tudjuk növelni, ha megfelelően használjuk és karbantartjuk a kandallónkat (a kandalló megfelelő karbantartásáról itt olvashattok).